Van Gogh Museum / foto Luuk Kramer Amsterdam

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is een jong museum, geopend in 1973. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande en populaire musea ter wereld.

De kern van de verzameling wordt gevormd door de grootste collectie van Vincent van Gogh ter wereld.

Pieter Roozen pionierde met zijn bureau Studio Roozen vijftien jaar als huisontwerper van het Van Gogh Museum (1994–2010). In die tijd ontwikkelde hij een eigen visie op museum presentaties.

Rijksmuseum 

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een museum voor kunst en geschiedenis. Het museum stelt zich ten doel om een representatief overzicht te bieden van de Nederlandse Kunst en de geschiedenis vanaf de Middeleeuwen, alsmede van belangrijke aspecten van Europeese en Aziatische kunst, ten behoeve van een nationaal en internationaal publiek.

Pieter Roozen verzorgde het jaarverslag van 1998 tot 2003.

Legermuseum Delft 

Legermuseum Delft

Het Legermuseum was van 1986 tot januari 2013 gevestigd aan de Korte Geer te Delft. Gericht op de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht, met name de landstrijdkrachten. In 2013 is het museum opgegaan in het Nationaal Militair Museum, gelegen op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Studio Roozen regiseerde en produceerde de eerste multi-media presentatie van het museum als voorproef op de fusie met Luchtvaartmuseum.

De Nieuwe Kerk 

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is beroemd vanwege haar spraakmakende tentoonstellingen. Met honderdduizenden bezoekers per jaar is de kerk een van de best bezochte tentoonstellingslocaties in Nederland. De grote exposities over schatten uit andere landen, culturen en godsdiensten zijn bij velen een begrip.

Pieter Roozen voerde de art direction over het project Black is beautiful. Dit omvatte het ontwerp voor de tentoonstelling, de publiciteit, de catalogus, de website en het touchscreenprogramma.

Hermitage Amsterdam 

Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam is een dependance van het beroemde Russische museum Hermitage St.-Petersburg. Het is sinds juni 2009 gevestigd in het voormalig tehuis voor ouderen aan de Amstel. Het idee voor het museum komt voort uit de nauwe relatie tussen De Nieuwe Kerk en de Hermitage, gegroeid door de gezamenlijke organisatie van grote tentoonstellingen en mede ingegeven door de driehonderdjarige stedenband tussen Amsterdam en St.-Petersburg.

Pieter Roozen werkte mee aan de eerste kunsttentoonstelling van het museum Matisse tot Malevich Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage in 2010.

Singer Museum 

Singer Museum

Het Singer Laren organiseert tentoonstellingen over kunstenaars, stromingen en particuliere of bedrijfscollecties die in verband staan met de eigen collectie. De collectie van het museum bestaat voor het grootste deel uit werk van (Nederlandse) kunstenaars die tussen ca. 1880 en 1940 in Laren en omgeving werkten.

Pieter Roozen deed de vormgeving van Camille Claudel, Marius Bauer en Altijd prijs! en de catalogus Jan Sluijters. Schilder met verve.

Museum Hilversum 

Museum Hilversum

Museum Hilversum is gevestigd in het vroegere raadhuis aan de Kerkbrink en is één van de oudste gebouwen van Hilversum. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid naar een ontwerp van architect Hans Ruyssenaars. Het museum programmeert Gooise thema's met bijzondere aandacht voor vernieuwende en hedendaagse kunstenaars.

Drents Museum 

Drents Museum

Het Drents Museum is gevestigd in Assen. In het museum kunt u kennismaken met de culturele geschiedenis van Drenthe, maar ook met art nouveau en art deco. Naast de oorspronkelijke archeologische en historische collectie en stijlkamers heeft het museum ook een prachtige collectie kunst en kunstnijverheid.

Pieter Roozen deed o.a. de inrichting en de catalogus van de tentoonstelling Buigen, zien en zitten, designmeubelen van Thonet.

Wallraf-Richartz-Museum 

Wallraf-Richartz-Museum

Het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud is een van de grote klassieke kunstmusea in Duitsland. De collectie omvat werken uit o.a. de Middeleeuwen, de Barok en de 19de eeuw. De kern van het museum wordt gevormd door de de verzameling van de wetenschapper en verzamelaar Ferdinand Franz Wallraff (1748-1824).

Pieter Roozen maakte voor het Wallraff-Richartz-Museum het boek Tierschau, de Duitse versie van Beestachtig mooi in het Van Gogh Museum, 2005.

projecten
Kunsthal Rotterdam 

Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal laat cultuur in de meest brede betekenis van het woord zien: oude kunst, nieuwe kunst, design, fotografie, van elitair tot populair. Deze aanpak levert, hoewel het museum geen eigen collectie heeft, een boeiend en afwisselend repertoire aan tentoonstellingen op.

Gemeentemuseum 

Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum Den Haag is een van Europa’s grootste kunstmusea. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst, waaronder de grootste collectie werken van Piet Mondriaan, te midden van beroemde voorgangers en tijdgenoten als Monet, Picasso en Kandinsky en navolgers als Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.

Museum Mesdag 

Museum Mesdag

In een periode van 30 jaar verzamelde Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), de Haagse zeeschilder, meer dan 800 kunstwerken. In 1887 bouwde hij zijn eigen museum naast zijn huis anex studio aan de Laan van Meerdervoort. Hij schonk zijn collectie met belangrijke werken van de Haagsche School en de Franse school van Barbizon aan de Nederlandse staat in 1903. Het Museum Mesdag resorteert onder de directie van het Van Gogh Museum Amsterdam.

Frans Halsmuseum 

Frans Halsmuseum

Het Frans Halsmuseum te Haarlem staat bekend als museum van de Gouden Eeuw en is gevestigd in het Oudemannenhuis aan het Groot Heiligland. Het museum bezit de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld. Museum De Hallen is een dependance van het Frans Halsmuseum.

Delta-Expo 

Delta-Expo

Presentatieconcept en basisontwerp van deze permanente expositie over de Deltawerken werd in 1984 gemaakt door Jan van Toorn, die tevens de regie van de uitvoering in handen had.

Voor het ontwerpteam (Caro de Gijzel, Ko Sliggers en Pieter Roozen) was dit de leerschool voor het museale handwerk: werken met een script en draaiboek als in de film, redigeren van tekst, verzamelen van objecten en decorstukken, ontwerp van kaarten, maquettes en belettering. Gesloten in 2002.

projecten
Scheringa Museum 

Scheringa Museum

Het Scheringa Museum voor Realisme bood onderdak aan een bijzondere prive-collectie die schilderijen, werken op papier, beelden, modecreaties, foto's en objecten omvattemet werken van o.a. Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket.

Pieter Roozen ontwierp het logo en de huisstijl van het museum, dat door failissement van de DSB-bank ophield te bestaan. De geplande nieuwbouw werd nooit gerealiseerd. De collectie is overgenomen door Museum MORE, te Gorssel (Gelderland).

Top