Pieter Roozen is een enthousiaste, veelzijdige en resultaat gerichte ontwerper met passie voor typografie, content en sterke verhalen.

© Onno Roozen 2016

Studio Roozen

Van 1994 tot 2010 was Pieter Roozen met zijn ontwerpbureau Studio Roozen onder meer de huisontwerper van het Van Gogh Museum Amsterdam. Ook voor andere grote musea in Nederland maakt en maakte hij talrijke tentoonstellingen, boeken en catalogi. Sinds 2015 werkt Pieter Roozen weer zelfstandig.

Pieter Roozen studeerde Landschaps architectuur (Wageningen), Psychologie en Filosofie (UvA) en Grafisch Ontwerpen (Rietveldacademie). Hij begon in 1981 als zelfstandig ontwerper en werkte onder meer voor diverse geïllustreerde tijdschriften, voor de Nederlandse televisie en samen met Mart. Warmerdam voor het Holland Festival (1992-94).

Delta-Expo

Onder leiding van Jan van Toorn werkte Pieter Roozen in 1986 samen met Ko Sliggers en Caro de Gijzel mee aan de totstandkoming van Delta-Expo, de permanente expositie over de Deltawerken op Neeltje Jans. Met geavanceerde audiovisuele techniek, waarbij onder meer de watersnoodramp op schaal en in full motion werd gedemonstreerd.

Werkbeurs

Met een beurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst deed Pieter Roozen in 1987 samen met Ko Sliggers een onderzoek naar museale overdrachtstechnieken. In het kader daarvan maakten zij voor het Frans Halsmuseum de tentoonstelling Tekens in het landschap.

Onderwijs

Als ontwerpdocent gaf Pieter Roozen les op de kunstacademie in Utrecht, Den Bosch en Kampen. Op de HKU maakte hij deel uit van het onderwijsteam (met Ronald Timmermans, Mart. Warmerdam en Max Kisman) dat belangrijke vernieuwingen in het onderwijs doorvoerde voor de toen veelbelovende generatie studenten, waaronder Tirso Frances en Ron Faas (Dietwee Ontwerpers), Richard van der Laken en Pepijn Zurburg (Designpolitie), Paul Faas (Holland Centraal), David Snellenberg (Dawn), Nikki Gonnissen (Thonik) en Herman van Bostelen. Als extern adviseur schreef Pieter Roozen het leerplan voor de afdeling Grafisch Ontwerpen van kunstacademie Minerva in Groningen.